Voldoe aan de registratieplicht met Reisbalans
Reisbalans kan alle reisbewegingen met allerlei vormen van vervoer registreren. Denk aan de het OV of de (deel)auto, maar ook aan de fiets, scooter of wanneer medewerkers thuis werken. Hierbij wordt niet alleen geregistreerd welk reisdoel de rit heeft (zakelijk of woon-werk), maar ook welk vervoermiddel is gebruikt, welke afstand is afgelegd én wat de CO2-uitstoot per rit is.
Al deze informatie wordt volgens de AVG-regels verzameld en vervolgens in één duidelijk overzicht gezet. Dit overzicht wordt dan aangeleverd zodat je dit meteen op de juiste manier kunt indienen bij het e-loket van het Rijk.
Zo ben je direct klaar voor de verplichte CO2-registratie voor werkgevers!
Whitepaper-download - Hoe de verplichte registratie van personenmobiliteit weinig moeite kost
Wil jij als werkgever weten of jij al klaar bent voor de registratieplicht? Download nu de checklist om er snel achter te komen.
Download de checklistHet kan een ingewikkeld vraagstuk zijn
Als werkgever mag je zelf bepalen hoe je de CO2-registratie voor je bedrijf aanpakt. Maar het kan een flink administratief vraagstuk zijn als je alle afgelegde kilometers van alle medewerkers geregistreerd wilt hebben. Zelfs als je ervoor kiest om ritten niet te registreren, maar te rapporteren op basis van een enquête, ben je als werkgever veel tijd kwijt aan alle administratie.
Met Reisbalans kunnen kilometers automatisch worden geregistreerd. Zo ben je zelf weinig tijd kwijt aan administratie én krijg je nauwkeurige inzichten in het reisgedrag, uitstoot en het gebruik van mobiliteitsdiensten door medewerkers. Uiteraard wordt al deze data geanonimiseerd en blijft de privacy van je medewerkers hiermee gewaarborgd.
Waar moet je op letten bij declaraties van zakelijke mobiliteit voor CO2-registratie?
Deze declaraties van reiskosten van medewerkers kunnen betrekking hebben op diverse vervoermiddelen, waaronder auto’s, motorfietsen, bromfietsen/scooters, fietsen, lopen en zelfs het openbaar vervoer. Om aan de rapportageverplichtingen te voldoen, is het essentieel om over de juiste gegevens te beschikken. Deze gegevens moeten gedetailleerd zijn. Het is belangrijk dat de gegevens in elk geval het aantal kilometers per vervoermiddel en brandstoftype bevat. Hierdoor kun je een overzicht genereren van het totale aantal zakelijke kilometers en de bijbehorende CO2-uitstoot.
Je declaratiesysteem moet de benodigde gegevens kunnen verzamelen, vastleggen en opslaan, zodat je ze kan gebruiken voor de jaarlijkse rapportageverplichting. Bij Reisbalans bieden wij een geïntegreerd mobiliteitsplatform dat je in staat stelt zakelijke mobiliteit goed te registreren.
Automatische registratie
Alle ritten van medewerkers die reizen met de mobiliteitskaart worden automatisch geregistreerd bij Reisbalans. De app van Reisbalans is daarnaast ook voorzien van een (optionele) GPS-functionaliteit, die kilometers automatisch registreert. Ook wordt van elke rit automatisch de CO2-uitstoot berekend.
Eén overzicht
Reisbalans zorgt ervoor dat de ritten overzichtelijk verwerkt worden, in een format dat naadloos aan HR- en salarispakketten gekoppeld kan worden. Hierdoor zie je in één oogopslag wat de CO2-uitstoot per maand is en hoeveel kilometers er zijn afgelegd. Deze gegevens helpen je ook met duurzaamheidsrapportages voor de CSRD.
AVG-proof
Bij Reisbalans begrijpen wij dat de privacy van medewerkers belangrijk is. We volgen daarom de AVG-wetgeving in alle processen. Wij voldoen aan alle eisen van ISO27001, ISO9001 en ISAE3401.
Ja, ik wil hulp bij mijn CO2-registratie!
Vul het formulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Hoe kan ik de CO2-uitstoot van mijn bedrijf berekenen?
Bedrijven hechten steeds meer waarde aan het inperken van de CO2-uitstoot van hun medewerkers. De app en portal zijn de ultieme hulpmiddelen voor bedrijven om een nauwkeurig beeld te krijgen van de CO2-uitstoot van hun mobiliteit. Elke medewerker kan binnen de app zijn reisbewegingen bijhouden. Hierbij geven ze het traject aan plus het vervoersmiddel dat gebruikt is. Aan de hand van het vervoermiddel kan de app berekenen hoeveel de uitstoot is. Dit geeft de werkgever een goed inzicht in de CO2-uitstoot van de medewerkers.
Waarom moet mijn bedrijf de CO2-uitstoot verminderen?
Vanaf 1 juli 2024 is de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit ingegaan. Volgens deze wet zijn bedrijven met meer dan 100 medewerkers verplicht om alle woon-werk en zakelijke reizen te registreren. Vóór 1 juli 2025 moeten bedrijven deze gegevens ook daadwerkelijk rapporteren bij het loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In eerste instantie wordt gekeken of dit een positief bijdrage levert aan het beperken van de uitstoot. Mocht het geen effect hebben, dan zal er op termijn een regel komen die bedrijven verplicht te uitstoot te verminderen. Daarom is het belangrijk voor bedrijven om nu al via de Reisbalans app een goed inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van hun medewerkers. Met de Reisbalans app krijg je hier inzicht in en kun je werken aan de verduurzaming van de werkgebonden personenmobiliteit binnen jouw organisatie.
Wat is CO2-reductie?
CO2-reductie voor bedrijven gaat om het verminderen van de uitstoot van CO2 door medewerkers. Hierbij gaat het voornamelijk om het woon-werk en zakelijk verkeer van alle medewerkers binnen een bedrijf. In de Reisbalans app kunnen medewerkers hun woon-werk en zakelijk verkeer bijhouden waardoor er een goed inzicht komt in de huidige uitstoot van een bedrijf. Zodra er inzicht is in de totale uitstoot, kan Reisbalans helpen de uitstoot te verminderen door duurzame en flexibele vervoersopties aan te bieden aan medewerkers. Met de mobiliteitskaart van Reisbalans kun je gemakkelijk reizen met de trein, bus of OV fiets.
Hoe kan ik met mijn bedrijf CO2 compenseren?
Zodra er met behulp van de Reisbalans app een goed inzicht is in de CO2-uitstoot van een bedrijf, is het tijd om te kijken welke mogelijkheden er zijn om deze uitstoot te compenseren. Als we kijken naar het compenseren van CO2-uitstoot bij mobiliteit zijn er meerdere opties mogelijk. In dit artikel staat meer informatie: 7 tips om de CO2 uitstoot van zakelijk verkeer te verminderen.
Hoe zit het met de gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit?
Er zijn drie belangrijke gegevens die je als werkgever moet verzamelen voor de registratieplicht werkgebonden personenmobiliteit: het aantal kilometers, het type vervoermiddel en het brandstoftype. Dit alles verzamel je per medewerker. Deze gegevens lever je in bij het e-loket van de overheid, waar de CO2-uitstoot per organisatie wordt berekend.
Wat houdt de nieuwe wet rondom registratieplicht in?
Sinds 1 juli 2024 is er een nieuwe wetgeving ingegaan: de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit. De wet houdt in dat bedrijven met meer dan honderd medewerkers vanaf dat moment alle gereden kilometers moeten registreren van het zakelijk- en woon-werkverkeer van hun medewerkers. Deze geregistreerde kilometers levert de werkgever jaarlijks vóór 1 juli in bij het e-loket van het Rijk over het afgelopen kalenderjaar. De eerste keer dat werkgevers dit moeten doen, is vóór 1 juli 2025 over de tweede helft van 2024. Daarom is het belangrijk dat werkgevers in ieder geval per 1 juli 2024 al de kilometers van hun medewerkers zorgvuldig gaan registreren. Werkgevers die de registratie al eerder op orde hebben, kunnen deze data ook rapporteren voor een volledig beeld van de uitstoot.
Hoe verminder je eenvoudig CO2-uitstoot bij werkgebonden personenmobiliteit?
Het verminderen van CO2-uitstoot is van groot belang bij een duurzame bedrijfsvoering en het verminderen van de impact van organisaties op het milieu. De CO2-uitstoot bij werkgebonden personenmobiliteit kan afkomstig zijn uit verschillende bronnen, zoals uit ritten met de auto of met de trein. Elk vervoermiddel stoot in meer of mindere mate CO2 uit.
Om de CO2-uitstoot van werkgebonden personenmobiliteit te verminderen, kunnen bedrijven ook investeren in groenere alternatieven, zoals het gebruik van elektrische voertuigen of het implementeren van mobiliteitsbeleid dat duurzaam reizen aanmoedigt. Door bewustzijn te creëren en werknemers te betrekken, kunnen bedrijven een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelstellingen.
Wat zijn de voordelen van een samenwerking met een Mobiliteitsdienstverlener?
Mobiliteitsdienstverleners zoals Reisbalans kunnen je helpen met het faciliteren van mobiliteitsoplossingen voor werkgevers. Het doel van onze dienstverlening is om werkgevers te ondersteunen bij het efficiënt beheren van de mobiliteit van hun medewerkers en tegelijkertijd duurzaamheid te bevorderen.
Er zitten veel voordelen aan een samenwerking met mobiliteitsdienstverlener Reisbalans voor de registratie van je werkgebonden personenmobiliteit. Het belangrijkste is dat bij Reisbalans alle gevraagde informatie, zoals type vervoermiddel, aantal afgelegde kilometers en brandstoftype automatisch worden bijgehouden. Daarnaast biedt Reisbalans de mogelijkheid om een volledig geïntegreerd mobiliteitsplatform aan te bieden aan je medewerkers, waardoor zij flexibiliteit en vrijheid krijgen in het kiezen van hun vervoermiddelen voor zakelijke mobiliteit en woon-werkverkeer, en tegelijkertijd de gemaakte ritten eenvoudig kunnen registreren en declareren.
Wat moet er worden geregistreerd?
Vanaf 1 juli 2024 moeten bedrijven volgens de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit al het woon-werkverkeer en zakelijke verkeer registreren. Dit wordt vaak ‘de CO2-registratieplicht’ genoemd. Echter, officieel gezien wordt er geen CO2 geregistreerd, maar moeten bedrijven aangeven hoeveel kilometers er gereisd worden, met welk type voertuig en welke brandstof hiervoor wordt gebruikt. Aan de hand hiervan maakt de overheid een berekening van de CO2-uitstoot. De verplichte CO2-registratie is dus het registreren van alle bewegingen die gemaakt worden voor het bedrijf om een beeld te krijgen van de CO2-uitstoot die dit met zich meebrengt.